Idas läshörna

"There´s more to life than books, you know. But not much more."

Etikettbok – för tonåringar

Av: Rasmus 9E

Jag har läst boken “Etikettbok – för tonåringar” som jag har fått av min stora syster. Denna bok skrevs 2002 av Marie Corneliusson och Anna Von Porat. Boken ger dig många bra tips på hur du ska bete dig i vardagen i många olika situationer. Vissa saker dom skriver i boken, hur man ska bete sig är självklara men boken ger många bra tips som jag inte visste om.

Boken är en av få som jag faktiskt har tyckt om och läsa. Den passar mig perfekt då den gjorde så jag skrattade. Den är lärorik och gör nytta, den är också lätt och glad att läsa. I boken finns det inte direkt några karaktärer då den är en fakta bok och inte en berättelse bok. Även fast det inte finns några personer i boken så lär man sig hur man skall vara som en person men också hur du vet vad andra tycker och tänker och förväntar sig att du ska göra. Boken utspelar sig för ungefär 10 år sen, det känns i alla fall så då några av knepen är lite gamla och infon om mobiler inte riktigt hänger med i dagens samhälle. Boken tar upp alla olika situationer som är bra att kunna då det finns knep om allt, som till exempel hemma när man har gäster eller hur man ska vara hos en kompis. Det finns massa andra ställen som dem berättar om, som när man ska gå på en fest eller konfirmation (you say it they know it.) Stilen som boken skrivs i är inte gammaldags men den är inte helt ny heller. För det finns måga saker som inte stämmer som till exempel att skriva snabbt med knapp mobil och liknande saker. Boken skrivs på vanlig svenska och är skriven för alla.

Boken är lik några andra böker som jag har läst som har handlar om samma sak fast hur man ska bete sig på Bröllop och Bal (mamma´s bok). Den här typen av bok är som en lärobok inom allt, den ger dig tips och trix som inte en vanlig faktabok gör. Det är också så att boken är mer specifikt till dig som läsare då det är dem den är till för. Jag tror att den här boken är till för att alla skall ha någon stans att gå till i fall dem behöver hjälp eller bara vill veta mer, boken är som ett uppslagsverk fast tips. Den görs också för att tonåringar är dem som är mest osäkra i sitt betende och behöver hjälp. Jag tycker att boken är bra för att den kan hjälpa tusentals ungdomar och det är en rolig bok som vem som hälst kan och vill läsa. Måste erkänna att den är nyttig att läsa.

Jag tycker om boken men det är ju inte riktigt en sagobok då den inte har någon berättelse eller klimax. Den lärde mig en massa nyttiga saker som till exempel hur man uppför sig och beter sig på en finare middag, hur man lägger knivar och gafflar rätt.

Jag ger den 7/10 i betyg och rekommenderar den för alla, då det är bra att veta sådanna saker.

« »

© 2018 Idas läshörna. Tema av Anders Norén.