Jag har läst boken Gone, skriven av Michael Grant. Den utspelar sig i en liten stad i Kalifornien som heter Perdido Beach. En dag så försvinner spårlöst alla personer över 15 år, och barnen måste klara sig själva. Ingen vet varför, eller hur de försvann, men du handlar det bara om överlevnad. Gäng skapas, mutanter sprids och vissa får krafter.

Huvudkaraktären i boken heter Sam. Han är inte så populär, och har inte många vänner, men han har ett hjärta, och vill göra det som är bäst för alla. Han tar hand om sina vänner, och offrar många föremål och sig själv för att hjälpa dem. Till exempel, i början av boken så har eld byggts upp i ett hus. Sam går själv in i huset och släcker elden, och räddar då också en liten tjej. Han är modig, och står upp för sig själv. Utan Sam tror jag själv att det skulle vara svårare för hans vänner att överleva. Utan honom skulle det vara mycket uppror, och gruppen skulle inte ha någon ledare.

En av Sams vänner är Quinn. Han är sarkastisk, och försöker alltid att göra tuffa situationer mer optimistiska, även om det inte alltid är uppskattat. Detta tycker jag är bra, men i boken så blir han väldigt snabbt irriterande när han drar massor av dåliga skämt när alla andra försöker att överleva. En annan plågsam sak om Quinn är att han inte är lojal till sina vänner, och tänker efter han agerar. Saker han gör har ofta ikke bra utsatser.

En annan mer viktig karaktär är Astrid. Hon är hjärnan i gruppen, och hjälper Sam göra kritiska val. Hon verkar tuff och hård på utsidan men är väldigt skör och sårbar. Själv skulle jag beskriva henne som en 30 åring fast i en 14 årings kropp, eftersom hon är extremt mogen för hennes ålder, och påminner mig mycket om hur en mamma är.

Boken utspelar sig i nutiden. Man märker det eftersom de har samma teknologi som vi har just nu; Mobiler, radio och TV är några exempel, samt har de moderna bilar. Sättet författaren beskriver staden ger oss också ledtrådar om tiden boken utspelas. T.ex, I boken så pratar de om hur all teknologi inte längre fungerar. Detta är en viktig del av boken, eftersom de nu inte har kontakt med världen utanför, bara de barn som är kvar i Perdido Beach.

Bokens språk är lätt att läsa, fast man stöter på vissa svåra ord här och där. Eftersom den är lättläst så hänger man med berättelsen väldigt bra, eller det gjorde jag iallafall. Stilen av språk är modern. Den andvänder sig av modernt slang i dialogerna, vilket gör att man kan hitta en karaktär som man relateras med. Ibland tycker jag att det kan bli lite långtråkigt med alla dialoger eller alla miljö berskrivningar, och jag brukade ibland hoppa över dessa delar, fast det var ganska viktigt att läsa dessa delar efter som karaktärerna flyttar sig runt staden hela tiden.

Genren av boken är en dystopisk/fantasi bok, till och med lite sci-fi. Jag skulle jämföra boken med Divergent serien, eftersom den fokuserar sig på barn och ungdoms karaktärer, och den med är dystopisk. Filmen Lord of the Flies är också en jättebra jämförelse för att i filmen så måste barnen klara sig helt själva, och det blir snabbt gäng grupperingar, precis som det blir i Gone.

Bokens budskap är att man ska vara tacksam för det man har, det kan försvinna i en sekund. I boken Gone så försvinner alla vuxna, de personer som håller samhället samman. Man borde vara tacksam för det ens föräldrar gör för en, utan dem skulle vi inte veta hur man lever ett hälsosamt liv. Boken skapades för att visa tonåringar vad som egentligen skulle hända om vi bodde utan vuxna, fast med en liten fantasy twist på det.

Son titeln av denna bokrecension är, tycker jag att Gone är en riktig tankeställare. Tänk om alla över 15 en dag skulle försvinna? Vad skulle jag har gjort? Vem skulle jag bli i samhället? Jag tycker det skulle vara en viktig bok för tonåringar att läsa idag. Boken skulle jag betygsätta ⅘. Den tappar en poång eftersom den blir like långtråkig i språket ibland, fast all karakterisering och miljön är helt fantastisk. Jag rekommenderar denna bok till personer i åldern 12-15, eftersom språket är passande, och de flesta käraktärer är i denna ålder.

Av: Linn Svensk